Olika typer av fallskyddsselar

Personligt fallskydd
28.02.2024

Hur ska man välja?

Det finns som bekant en uppsjö olika typer av selar på marknaden och det kan ibland vara svårt att veta vilken typ av sele som är utvecklad och anpassad för just din typ av arbete. I denna guide kommer vi att förklara hur en helkroppssele definieras, vad det finns för typer av selkonstruktioner och hur deras funktioner är anpassade och utvecklade för olika branscher och arbetsmetoder.

Olika typer av selkonstruktioner

När vi pratar om hur selen är uppbyggd är det vanligt att begreppen Y-, H-, eller W-sele används.

Fördelen med en Y-konstruktion är att kraften koncentreras till centrum, det vill säga bröstet, vilket gör att man i en sittsele får bättre rörelsefrihet och ökad komfort vid till exempel arbete i rep. Nackdelen med konstruktionen är att man ofta får kliva i selen.

H-selens styrka är att den är lätt att justera och ta på sig, medan W-konstruktionen ger bättre ergonomi och fördelar kraften jämt vid större och mer ansträngande rörelser.

Selar för fallskydd

Den enklaste typen av helkroppssele är den som används för fallskydd. Dessa selar är certifierade och testade mot Europa standarden, EN 361. Detta innebär att du skall kunna använda selen då du arbetar på ett stabilt underlag, men den är inte gjord för aktivt eller kontinuerligt klättrande i stege eller arbete utifrån en vertikal position eller hängande över en kant. Selen är antingen en 1- eller 2-punktssele.

Typiska fallskyddsselar har en kopplingspunkt på bröstet och en på ryggen. Kopplingspunkterna används för att förankra linan och är kopplingen mellan dig och förankringspunkten. Dessa selar rekommenderas främst för enklare takarbeten, arbeten på mobila eller fasta plattformar och ställningsarbeten, där man vill förhindra eller fånga upp ett fall över kant.

Denna typ av selar certifieras vanligen för 100 kg användarvikt, men det blir allt vanligare med certifiering upp till 140 kg.

Selar för positionering

I grunden är denna typ av sele likadan som fallskyddsselen. För att kunna använda selen till positionering och stöd vid klättring i stegar och andra vertikala strukturer har man lagt till ett bälte. Vid vertikalt arbete kopplar man en stödlina genom bältet över till strukturen, och kan tack vare detta arbeta bekvämt med två händer utan att behöva oroa sig för fall.

Denna typ av sele testas och certifieras mot såväl EN 361 som EN358. Information om standarder och certifierande organ skall finnas på selen. Modernare selar är certifierade för positionering även utan det karakteristiska bältet. Anledningen till att man tagit bort bältet är för att få bättre rörelsefrihet, ergonomi och komfort under arbetspasset. Selar för positionering är antingen 3- eller 4-punktsselar, beroende på antal kopplingspunkter.

Selar med sittfunktion

Denna typ av sele kallas även sittsele, då det är en sele med sittfunktion som lämpar sig för exempelvis arbete hängande i rep. Här har man kopplat ihop benbanden med bältet vilket ger känslan av att sitta i en stol. Sittselar är testade och certifierade mot EN361, EN358 och EN813, och är 4- eller 5-punktsselar. För de som arbetar hängande i rep under längre tidsperioder finns det, utöver själva selen, en mängd tillbehör som kan göra arbetet bekvämare. Komponenter för reparbete hittar du här.